В каква валута да спестяваме и в коя банката ? Кредит в лева или в евро ? Златото като инвестиция.

8 декември, 2011
Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Важни съвети
Относно: , ,

Тези въпроса, които си задавате са важни за вас. Към настоящият момент в повечето банки лихвите в лева са по-високи от лихвите в евро с около 1 %,  даже и повече. Това означава, че е по-добро решение да имате депозит в лева, тъй като лихвата е по-висока. Вие във всеки един момент може да превалутирате левовете в евро и обратно при мимнимални загуби. Не забравяйте, че сме във Валутен борд и отношението лев – евро е  фиксирано със закон – 1евро = 1.95583 лв. Има и банки, които предлагат почти еднакви лихви в лева и евро – например Първа инвестиционна банка, Инвестбанк, Токуда Банк. Британската лира и швейцарският франка не са от масовите валути, които се депозират, и заедно с щатския долара лихвите не са високи. Добре би било да превалутирате /обърнете/ паундите или швейцарския франк в лева и да направите левов депозит при по висока лихва. При щатския долар е по-сложно, тъй като той е все още световна валута и ръстовете/спадовете се редуват и са трудно предвидими.

Трябва да отбележим и още нещо много важно. Рано или късно, когато България изпълни критериите на Маастрихт, еврото ще стане платежно средство у нас и Валутният борд ще бъде отменен. Тогава е възможно левът да се обезцени. Това показва статистиката на страните въвели еврото като национална валута. Ето защо трябва да имате депозити в различни валути – лева, евро и щатски долар. Така вие ще намалите валутния риск.

Старо правило гласи, че кредит се тегли в слаба валута,която е подложена на инфлационен натиск - в нашия случай в лева. При евентуална обезценка на лева, вие може да върнете голям кредит в лева с малко количество евро. В момента кредитите в евро са по-евтини и с по-ниски лихви, но помислете добре и се консултирайте преди да вземете решение. Важно е да обърнете внимание и на кредита – дългосрочен и краткосрочен е той.  Не е случайно, че банките предлагат промоции по кредити в евро. След отпадане на валутния борд  може кредитите в лева да се превалутират в евра по фиксирания курс / 1€ = 1.95583/ , но е възможен и друг сценарий. Банките ще направат всичко възможно да защитят интересите си. Няма договор /или изключително рядко/ в който да няма клауза за промяна на лихвата по преценка на банката. Не забравяйте и за  и курсовите разлики при погасяването на евров кредит, ако доходите ви не са в евра.

Статистиката сочи, че към 30.06.2011 г. –  62.57% от изтеглените кредити са в лева, 36.43% са в евро и едва 1% са в други валути, като тук преобладаващи са долари и швейцарски франкове.

Проучете офертите на повече банки и вземете информирано решение. Помнете, че не винаги най-големите банки дават най-високите лихви. Добре е да проверите и офертите на малките банки. Бъдете спокойни – банковата система в България е в  добро здраве и съгласно Закона за гарантиране на влоговете, всички депозити до 196 000 лева са гарантирани.

Още един съвет – следете редовно какво се случва с лихвите по депозитите ви, като често посещавате банката, където сте депозирали парите си. Често банките пренебрегват лоялните /старите / си клиенти и привличат нови с много по-добри лихвени оферти. Вие не трябва да пропускате тези възможности. Отивате в банката и правите пазарлък, а ако не може да се възползвате от по-добрите лихви, просто търсите друга банка. Докато банките хитруват с лихвите и депозитния туризъм  ще се развива.

На пазара се предлагат и много продукти с висока доходност, като структурирани депозити и инвестиции в договорни фондове. Помнете, че тези продукти ви помагат да увеличите доходността си, но има и известен риск.

В сегашната сложна международна обстановка на икономическа криза, а защо не и на политическа, много инвеститори и обикновени хора се обръщат към златото като спасителен остров.

Златото е един от най-старите инвестиционни инструменти. Много хора предпочитат да съхраняват и инвестират средствата си под формата на злато .

Централните банки и МВФ са ключови играчи на пазара на злато. Те държат около 20 % от световното злато в своите трезори. Покупката и продажбата на злато от тези институции е основна движеща сила за цената на ценния метал.

Инвестирането в злато е консервативен инструмент. Приема се обаче, че благородният метал в неговите инвестиционни форми – кюлчета, монети, стилизирани бижута и др., предпазва вложенията от инфлацията и колебанията на валутния и на фондовия пазар.

Кюлчета злато и инвестиционните златни монети са застраховка срещу валутни рискове. Инвестиционните златни монети не бива обаче да се бъркат с нумизматичните и колекционерските златни монети, чиято цена се определя не толкова от съдържанието на злато в тях, а от други фактори.

Виж още за: , ,

Още статии в: Важни съвети

Топ 4 на страховете на българските кредитополучатели

16 декември, 2014 | Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Новини

Какви са основните опасения на потребителите, когато пристъпват към тегленето на ипотечен кредит? Задълбоченият анализ на поведението и страховете на домакинствата у нас, направен от експертите на Кредит Център, формулира Топ 4 на страховете така: (1)... Още...

Евродиректива въвежда нови правила при ипотечните заеми

16 декември, 2014 | Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Новини

Нова европейска директива ще промени отново правилата при ипотечното кредитиране. Това съобщи на семинар Венцислав Аспарухов, юрист консулт в дирекция „Международни отношения“ в БНБ. Директивата е приета от европейския парламент на 4 февруари 2014 г. Нейната... Още...

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ започва от 4 декември

8 ноември, 2014 | Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Новини

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) започва да изплаща гарантираните депозити от 4 декември 2014 г., съобщиха от институцията в писмо до медиите. Съобщението е във връзка с отнетия днес от Българската народна банка... Още...

Пет важни неща, които вложителите на КТБ трябва да знаят

8 ноември, 2014 | Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Новини

Отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка и последвалата информация от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, че започва изплащането на депозитите до 196 хил. лв., поставя и доста въпроси. Днес екипът на Profit.bg ще... Още...

БНБ иска юридическо лице с международен опит да разследва КТБ

6 ноември, 2014 | Публикувано от Съвети за кредити и спестявания в: Новини

БНБ възлага на своя представител в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да предложи сключване на договор с юридическо лице, имащо международен опит, което да проследи извършените операции с активи на... Още...

Статии, добавени преди и след "В каква валута да спестяваме и в коя банката ? Кредит в лева или в евро ? Златото като инвестиция."